Däck

Hos oss på Auto Service så hittar du allt du behöver för att få de rätt däck och hjul. Vi erbjuder dig fullständig service vid däckbyte av våra mycket erfarna och kompetenta personal. I våra priser ingår allt från byte, balansering och montering av däck och hjul.
Vi hjälper dig att hitta de däck och hjul som passar ihop och till vilka sammanhang du ska använda bilen i som till exempel, stadskörning, långfärd eller off-road.
Vid byte av däck och hjul är det mycket som du behöver tänka på. Bland annat ska du tänka på bilens nav och bultcirkeln ska passa perfekt.
Därför lagerför vi de vanligaste och de bästa däcken rent kvalitetét mässigt. Som bland annat Pirelli, Michelin, Gislaved och Bridgestone. Detta för att du som kund ska kunna känna dig trygg och säker när du beger dig ut på gator och vägar. Storlekarna vi lagerför är allt från 12 tum och upp till 26 tum. Till din lastbil eller ditt släp gör vi en speciell beställning.

Däck + Fälg = Hjul

Både däck och fälj bildar en enhet som kallas för hjul. Det är extra viktigt att har rätt fälg och däck för att inte bilens egenskaper ska påverkas. Därför ser vi till att du som kund får det som passar just din bil bäst.
Några saker som du måste tänka på är bland annat att hjulet inte får sticka utanför stänkskärmen efter bytet. Det gäller att inte hjulet går emot någon chassidel vid full fjädring eller när du vrider ratten fullt ut. Så vill du ”hotta” upp bilen så krävs det speciella tillstånd för det. För i normala fall så är det olagligt och du kan få dryga böter för detta.

Hjulets diameter (höjd)

Det ä mycket viktigt att se till att inte hjulets diameter ändrats när du byter fälg och däck. Köper du för stora så finns det faran att de går emot både stötdämpare och skärmkanten.
Här får du formeln för att du ska kunna räkna ut hjulets diameter: höjd på fäljen plus dubbla säcksprofilstorlek.

Till exempel: Däck storlek 225/44 – 17”
225 är det däcket bredd i millimeter
45 är höjden på däckets profil i % av bredden
17 är däcket storlek i tum (innerdiameter)
Då blir formeln för detta däck: (17*25.4)+(2*(225*0.45))
Vilket ger dig diametern: 634 millimeter

Rullomkrets

Rullomkrets är det som tar för hjulet att rulla ett vara. När du byter färg och däck så får inte rullomkretsen inte förändrats mer än, plus eller minus 5 %, mot den rullomkretsen som bilen är typ godkänd för.
Här kommer ett exempel:
Däck storlek 225/45-17”
Diameter för exemplet är 634 millimeter
Vi multiplicerar det med Pi (3,14) och får då en 1 992 millimeter i rullomkrets.
Så då om original storleken på bilen är 225/45-17” betyder att du kan byta till andra däck och hjul så länge rullomkretsen håller sig mellan, plus minus 5 %, del vis säga, lägst 1 892 millimeter och högst 2 092 millimeter.